среда, 1. јануар 2014.

Popravka kretnog kalema na zvucniku TANNOY Dual Concentric



TANNOY Dual Concentric : Usled neispravnog pojacivaca doslo je do trenutnog ostecenja kretnog kalema bas-zvucnika...


-Izgled kretnog kalema zvucnika


-Na prvi pogled kretni kalem deluje ne ostecenjo....ali...

 -Pogled na zvucnik sa prednje strane



-Terminali ili prikljucnice





-Kvar se manifestovao prizvukom krcanja u toku rada zvucnika...na prvi pogled zvucnik deluje ispravno....

































-Detaljnijim pregledom moguce je  uociti kvar i razlog njegovog nastanka,kao i razlog manifestacije prizvuka krcanja u njegovom radu. 

-Na slici je strelicama ukazano na temperaturne plikove koji su se ,kao izbocine,pojavili na unutrasnjoj strani kretnog kalema.

-Kvar nastao usled napajanja zvucnika jednosmernom komponentom iz neispravnog pojacivaca,sto je prouzrokovalo nagli skok temperature kalemskog namotaja,pa samim tim i popustanje vezivnog laka koji ga drzi spojenim za kalemsko telo.

-Laksi ,ali manje pouzdan nacin,otklanjanja kvara je rucno-fizicko peglanje nabubrelih delova i njihovo utiskivanje u prvobitni polozaj. Takvim nacinom obezbedjujemo tacan kruzni oblik kalemskog tela ,a time i njegovo slobodno kretanje kroz magnetno polje,cime smo eliminisali nepozeljnji prizvuk krcanja u toku rada zvucnika. Mana je ta,sto je telo dosta osetljivije na neku od buducih havarija ili ekstremnih snaga rada,sto za posledicu moze izazvati vece ostecenje kretnog kalema,cime ce biti neminovna njegova zamena novim.

-Tezi ,al jedini ispravni,nacin je da se odmah zameni kretni kalem sa novim ili se izvrsi premotavanje postojeceg.

-Zamenom sa originalnim kalemom postizemo sigurnost da ce zvucnik ostati u karakteristikama propisanim fabrickom deklaracijom,ali je taj nacin uvek i najskuplji.

-Premotavanje kretnog kalema...u originalnoj izvedbi je pravougaona-flah aluminijumska zica ,motana u jednom sloju...dok se premotavanje izvodi okruglom bakarnom zicom u dva sloja !

-Losa strana takvog premotavanja: Povecava se tezina kretnog sistema,jer je bakar tezi od aluminijuma,pa time se menjaju neke od karakteristika zvucnika.

-Dobra starna takvog premotavanja: Promene karakteristika su toliko male,da ih je nemoguce registrovati slusno i uociti "golim uvom" razliku od originala. Okrugla bakarna zica obezbedjuje mnogo bolje vezivanje kalema za kalemsko telo,pa time cini kalem mnogo otpornijim na moguce buduce opterecenje i havarije.

SERVIS ZVUCNIKA BIN - ZEMUN



Нема коментара:

Постави коментар